Söndagsintervjun: Albin Ring

Spänning i matfuskets mörka värld
Matfusket i Sverige är en miljardindustri som göder den kriminella ekonomin. I sin debutroman dyker Valdemarsviksbördiga Albin Ring ner i den världen, i en historia baserad på verkliga fall från Sveriges livsmedelskontroll.
Albin är född och uppvuxen i Gryt, och är jurist med mer än tio års erfarenhet som rådgivare, föreläsare och utredare inom livsmedelslagstiftningen. Han arbetar för livsmedelskontrollen i Stockholms stad och är sekreterare i den statliga utredningen mot fusk i livsmedelskedjan som överlämnades till regeringen i somras.
Livsmedelsverket uppskattar att livsmedelsfusket i Sverige kostar omkring nio miljarder kronor årligen. Det lurar konsumenter, tränger undan seriösa företag och pumpar in pengar i den kriminella ekonomin. Detta skildrar Albin i sin debutbok “Dött kött”, som är en spänningsroman kryddad med mord, svek och lögner och bygger på verkliga historier från svensk livsmedelskontroll.
-Det är en påhittad historia, men den bygger på erfarenheter som jag har samlat på mig genom åren. Och jag försöker även beskriva lite hur livsmedelskontrollen ser ut, utan att bli för byråkratisk och tråka ut läsaren allt för mycket, säger Albin som började skriva på boken 2017 och fick den utgiven i somras.
-Boken kretsar kring två karaktärer i första hand. Det är en stjärnkrögare som heter Jonas Karlsson som driver en restaurang i Stockholm och som är på toppen av sin karriär när plötsligt allt tar en vändning och en leverantör tvingar in honom i ett systematiskt livsmedelsbedrägeri. Och så har vi en överenergisk och nitisk livsmedelsinspektör som heter Mimmi Lindberg som har gett sig den på att hon ska avslöja livsmedelsfusket. Och hon tänker inte varken sin chef eller krångliga regler stå i vägen för henne. Och när hennes och Jonas vägar korsas så påbörjas en händelsekedja som snabbt eskalerar och blir ganska farlig för båda inblandade. Det finns åtskilliga fler historier som inte fick plats i denna bok och Albin arbetar redan på en uppföljare.
-Det var de här exemplen på ibland helt osannolika saker som jag varit med om som gjorde att jag skrev boken. Jag tyckte det här var så oerhört spännande att börja nysta i de här trådarna. Varför är det såhär? Vem ligger bakom det här? Och kan verkligen de här sakerna stämma?
-Det blev verkligen som en spänningsroman att var med i det här och hela tiden hitta nya ledtrådar. Och jag tänkte: om jag tycker det här är spännande så borde det rimligen finnas andra som också tycker det är spännande. Plus att det här området med livsmedelsfusk tror jag inte det har skrivits så mycket om tidigare, så jag kände att det här är en ny värld att upptäcka.